снимка: Pixabay От тази нощ до четвъртък, 13 август, ще бъде пикът

...
снимка: Pixabay От тази нощ до четвъртък, 13 август, ще бъде пикът
Коментари Харесай

Звезден дъжд“ могат да наблюдават любителите на небесните явления

снимка: Pixabay

 

От тази нощ до четвъртък, 13 август, ще бъде пикът на метеорния поток Персеиди – едно от най-забележителните астрономически събития през годината, който е деен от средата на юли до края на август. Радиантът на потока се намира в съзвездието Персей, което до края на нощта ще се издига все по-високо над хоризонта, в посока североизток-изток. Това обаче не значи, че наблюдаващите би трябвало да гледат безусловно към Персеи. Вероятността от поява на метеори ще бъде висока за която и да е част от небето.

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за едни от най-впечатляващите метеорни потоци с помощта на яркостта и скоростта на „ падащите звезди “, се виждат към 100 метеора на час. Реално може да се чака самичък наблюдаващ да забележи към 90 метеора за час по време на максимума, в случай че е надалеч от светлините на градовете.

Персеидите са един от най-забележителните метеорни потоци, присъщ за интервала от 25 юли до 17 август. Наричали са ги още „ Оръжието на Сен Лоран ”, защото датата на максимума съответствува с деня на този светец. Това несъмнено е един от най-известните потоци, който астрономите-любители всяка година чакат с неспокойствие.

Персеидите са синкаво-бели и от време на време жълтеникави. Те са измежду най-бързите метеори – движат се с към 60 км/сек.

Метеорният поток Персеиди е прочут на човечеството от към 2000 години. Първите споменавания за него са в китайски исторически летописи, които датират от 36 година, когато “над 100 метеора изгорели в небето ”.

Официално за изобретател на годишния метеорен дъжд обаче е считан белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф Кетле, който съобщил за това представление през август 1835 година

Най-голям брой метеори ще пресичат тъмното небе заран преди изгрев на 11, 12 и 13 август. Но ще припламнат през атмосферата през задачите нощи.

Всъщност ще можете да виждате Персеидите когато и да е занапред до 24 август, което е времето, през което ще пресечем облака от парчета, принадлежали в миналото на Суифт-Тътъл. Пикът съответствува с прекосяването през най-гъстата част на облака.

Според остаряло вярване, който види падаща звезда и си пожелае нещо, ще сбъдне желанието си, тъй че не пропускайте тази опция!

Следващите небесни спектакли, които феновете им ще могат да следят, са метеорните потоци Дракониди и Ориониди, пиковете на които са надлежно първоначално и края на октомври. Следват метеорните потоци Леониди през ноември, и декемврийските – впечатляващите Джеминиди и „ скромните “ Урсиди.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР